Monitorizare de presă

Tematica:

Numele cotidianului: Krónika
Anul şi data apariţiei: 22/10/2008
Tematica: transformarea sistemului electoral – problematica reprezentării minorităţilor în parlament
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Rostás Szabolcs
Titlul articolului: Poppolitika
Acces online: https://www.kronika.ro/index.php?action=open&res=23558

Numele cotidianului

Most jött el az ideje, hogy hamut szórjanak a fejükre mindazok, akik megvetően fanyalogtak a manele- és népdalénekeseknek a román politikába történt berobbanása miatt: Dancs Annamari az RMDSZ képviselőjelöltjeként indul a novemberi parlamenti választásokon. Azoknak az írástudóknak a témával kapcsolatos véleményét pedig különösen epekedve várjuk, akik többször is fontosnak tartották hangsúlyozni: politikai hozzá nem értők mandátumszerzése révén devalválódik a parlament, az önkormányzatok tevékenységének értéke. Újságíró pedig nem való polgármesternek, slussz.

Holott a szövetség eleddig legzseniálisabb kampányhúzása éppen a popdíva behálózásához fűződik. Hiszen az RMDSZ nem tett mást, mint hallgatott az idők szavára, felfigyelt rá, hogy az elmúlt időszakban a román pártok valósággal vadásztak a lakosság körében köztiszteletnek örvendő, de legalábbis rendkívül közismert személyiségekre. A civilek iránti fokozott érdeklődés oka az idén bevezetendő egyéni választókörzetes szavazási rendszer, amely révén a jelöltek közül annak van nagyobb esélye mandátumot szerezni a választókerületekben, aki népszerűbb a választópolgárok körében. Az új választási rendszer azért juttatja lépéselőnybe például a sportolókat, színészeket, újságírókat a hivatásos politikusokkal szemben, mert ők – még akkor is, ha nevük mellett a szavazócédulán szerepel az őket indító párt jelképe is – elsősorban saját arcukkal vesznek részt a voksszerző küzdelemben, háttérbe szorítva a politikai alakulatok nyújtotta imázst. Erre alapozott tavaly a Vlagyimir Putyin vezette Egységes Oroszország is, amikor bejuttatta a dumába Szvetlana Horkina és Alina Kabajeva tornászcsillagot, erre hajtanak az űrhajóst, futballbírót, rockzenészt felvonultató román pártok is, és lám, felfedezte a voksszerzés eme modern műfaját az RMDSZ is, számolva Dancs Annamarinak például az Aranyszarvas Fesztiválon aratott közönségsikerével.

A politikai show-műsornak tekinthető választási kampány igazi dilemmája azonban az: mivel tudnak majd hozzájárulni ezek a jelöltek alakulatuk parlamenti munkájához, választóik életminőségének javításához abban az esetben, ha tényleg mandátumhoz jutnak? A törvényhozásban ugyanis az a tehetség már kevés, amelyért tömegek rajonganak értük.

• Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.